Geloof het of niet, iedereen vandaag de dag maakt in zijn dagelijkse leven al gebruik van deze technologie. Maar, eerst gaan we even in wat AI of Artificiële intelligentie nu precies is.
Het concept van AI is dat computers taken gaan uitvoeren waar normaal gezien menselijke intelligentie voor nodig is. Hiermee bedoelen we: nadenken, beslissingen maken, plannen, leren en creatief zijn net zoals een menselijk brein!
Een eerste onderverdeling is de narrow-variant. Zoals ik eerder vermelde is artificial intelligence vandaag de dag al flink ingeburgerd bij ons. Dit is dan vooral de narrow-variant. Hier spreken we over robot-stofzuigers, systemen voor spraak en gezichtsherkenning, robot-grasmaaiers, zoekmachines, online winkelen, reclame, … enzovoort.
Daarnaast hebben de general-variant. Hou je van science fiction? Wel binnenkort is dit reality! Dit onderdeel van AI beslaat volledig ontwikkelde kunstmatige intelligentie, die los van de mens komt te staan. Voorbeelden hiervan zijn: zelfrijdende wagens, robots, …
Maar … het bestaat al langer dan je denkt! Sommige AI-technologieën bestaan al meer dan 50 jaar. Hoe komt het dan dat dit pas nu aan het evolueren is? De progressie op vlak van rekenkracht, de beschikbaar van enorme hoeveelheden data en nieuwe algoritmes hebben tot doorbraak geleidt.
We bestuderen momenteel het fenomeen speech to text of spraakherkenning, transcriptie. Meer weten over ons onderzoek? Contacteer ons gerust voor een open gesprek!
Het is niet te ontkennen, artificiële intelligentie kan veel zaken optimaliseren in onze samenleving. Van een betere volksgezondheid door het beter opsporen van ziektebeelden, tot automatisering en dergelijke zaken. Hoe is dit mogelijk? DATA! De ‘big data’ die tegenwoordig door de bijvoorbeeld de medische sector wordt verzameld, is onmogelijk om door de mens uit te kammen en patronen te herkennen. Artificial intelligence kan in een mum van tijd patronen herkennen en assumpties maken aan de hand van deze correlaties.
Ook gaat de technologie van de toekomst toegang tot informatie gemakkelijker maken, online onderwijs en trainingen verbeteren, …
Voor bedrijven betekent het revolutioneren van hele sectoren zoals de circulaire economie, landbouw, gezondheidszorg, toerisme, enzovoort.
Naast de vele opportuniteiten die AI brengt voor onze samenleving, zijn er uiteraard ook gevaren. Artificiële intelligentie zullen naar schatting 14 % van alle jobs in OECD-landen geautomatiseerd worden (schatting, EP Think Tank 2020). 32 % van de jobs zullen een verandering doorgaan. Er zal een shift gebeuren in de arbeidsmarkt. Bepaalde jobs verdwijnen en nieuwe functies zullen gecreëerd worden. Het nadeel hier is dat trainingen en opleidingen nodig zullen zijn om mee te kunnen de versnelde veranderde markt.
Resources
Aan de slag